alpha industries jakne

Jedinstven dizajn Alpha Industries jakne

Vandal shop, ekskluzivni dobavljač Alpha Industries, donosi veliku priču o vječnom dizajnu originalnih pilotskih Alpha Industries jakni koje su već desetljećima među najpopularnijim modelima, neovisno o modnim trendovima.

Povijest Alpha Industries počinje 1959. godine kada je američko Ministarstvo obrane tražilo da ta tvrtka napravi redizajn US ARMY jakni. 
Njihove spitfire, bomber ili jednostavno pilotske jakne, brand su za sebe, a posebno je promišljena funkcionalnost svakog njihovog elementa.

Materijal i dizajn

Alpha je svoj dizajn počela već na pasici rukava, na način da je ona bila fleksibilna i unutar samog rukava čime je riješila problem udobnosti pilota tijekom dugih letova. Sljedeća stvar koju je trebalo uzeti u obzir je vjetar i strujanje zraka na velikim visinama. Alpha Industries je u svojim bomber jaknama upotrijebila specifičan, gusto tkani  takozvani „flight“ najlon, dizajniran da blokira vjetar i zadrži posadu na suhom i toplom.

Funkcionalnost detalja

Piloti su tijekom leta stalno pisali upute i koordinate, ali nisu imali držač olovke u kokpitu. Tome služi džep ugrađen u lijevi rukav s plastičnim umetcima postavljenim u dno džepa, kako bi se izbjegao kontakt tinte i odjeće. Kako unutar kokpita postoji niz žica i cijevi koje mogu biti opasne ako se zapetljaju ili ometaju pogled pilota, pa su dizajneri Alpha Industriesa stavili tkaninu ili kožnu zakačku na prsima svojih B-15 jakni kao točku za provlačenje cijevi respiratora kacige.

Zašto narančasta unutrašnjost?

Najzanimljivija osobina pilotskih jakni je narančasta unutrašnjost. Dvostranost jakne (dvostrani zip, dvostrani džepovi, narančasta boja druge strane…) ima uistinu funkciju spašavanja života. Naime u slučaju obaranja, posada bi okrenula jakne na narančastu stranu kako bi bili vidljiviji iz zraka spasiocima. 
Na narančastim unutrašnjostima nekih jakni su nalazi i tekst preveden na više jezika, koji također služi u slučaju obaranja aviona.