izložba navijači

Izložba o navijačima

„Izložba o navijačima, 110 godina Hajduka – 70 godina Torcide” naziv je izložbe koja je otvorena simbolički s početkom u 19:50 sati 21.10. u prizemlju trgovačkog centra Joker. Izložba je poklon Hajduka svojim najvjernijim navijačima za nadolazeći jubilarni 70. rođendan koji se slavi 28. listopada.

Fotografije će se moći pogledati idućih 15 dana u prizemlju Jokera, a već na otvorneju izazvale su znatiželju i probudile emociju velike većine posjetitelja centra. Izložene su fotografije iz klupske arhive, arhiva Torcide, Udruge Naš Hajduk, klupskog kroničara Jurice Gizdića, legendarnog fotografa Feđe Klarića te brojnih drugih autora koji su pratili Hajduk i njegove navijače kroz čitavu povijest. Poredane su kronološki, od rijetko viđenih fotografija navijača Hajduka još iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata, onih iz vremena rođenja Torcide, pa sve do onih nastalih posljednjih godina. Otvorenju je prisustvovao i Branimir Žuvela, sin jednog od osnivača Torcide Vjenceslava Žuvele

Izložba o navijačima, 110 godina Hajduka - 70 godina Torcide

– Kako je naš klub od svog osnutka daleke 1911., bio preteča o svemu pozitivnome, tako je daleke 1950. imao organizirane navijače, našu Torcidu najstariju navijačku skupinu u Europi. Ova izložba o navijačima posvećena je svim generacijama navijača našeg kluba od prve utakmice s Calciom 1911. do današnjih dana, zato je tako i koncipirana s ciljem da se pokaže privrženost Torcide i svih navijača prema svom Hajduku, bez isticanja pojedinih generacija navijača. Dok je Torcide bit će i Hajduka, ali isto tako znajte da smo mi prolazni ali samo Hajduk i Torcida žive vječno!- poručio je klupski kroničar Gizdić, ujedno i povjerenik za navijače.

Izložba o navijačima, 110 godina Hajduka - 70 godina Torcide

– Drago mi je da ova izložba izvan Poljuda ili našeg Kluba navijača, da ovu priču možemo približiti i ljudima koji nisu u navijačkim krugovima. Ove fotografije pokazuju da nije sve krenulo 1950., nego da su sa istim žarom navijači bili uz Hajduk od 1911. godine. I bit ćemo tu za sva vrimena – poručio je predsjednik KNH Torcida Ante Bakalić.

– Upozna sam u svojih 50 godina novinarstva mnoge legende Hajduka Luku Kaliternu, Vladimira Bearu, Bernarda Vukasa, Ljubu Kokezu, Franu Matošića, Petra Nadovezu, Juricu Jerkovića, braću Vujović, Alena Bokšića sve do Stipe Pletikose… Oni su svi iz egzistencijalnih razloga u nekom trenutku odlazili. Jedino tko je osta uvik uz klub su navijači, Torcida – s emocijom u glasu pričao je Feđa Klarić, dugogodišnji fotograf i autor brojnih fotografija. 

Izložbu svakako vrijedi pogledati i prisjetiti se brojnih slavlja i značajnih trenutaka kroz čitavu povijest, a velika ljubav i privrženost navijača prema Hajduku s jednakim žarom bila je prisutna od 1911. godine i bit će ”za sva vrimena”. I nikad nas neće štufat!

Foto: Robert Matić / hajduk.hr